LaySoft oldala

 

 

Szerkesztés alatt!

Hibiszkusz

Leander

Vörös zebralevél

Virágzó Rosella (Hibiscus sabdariffa)

A hibiszkusz vagy mályvacserje (Hibiscus) a kétszikűek (Magnoliopsida) közé tartozó mályvafélék (Malvaceae) egyik legváltozatosabb nemzetsége mintegy 1200 fajjal, amelyek közül feltűnő virágai miatt többet szerte a világon dísznövényként termesztenek.
Előfordulása trópusi, szubtrópusi és mérsékelt éghajlatú területeken jellemző.
Aromás illóolaj-tartalma miatt több, gyakori fajának virágját gyümölcsteákba bekeverik.
Érdekesség: A  Hibiscus sabdariffa Ausztráliából származik, melynek megvastagodó magházából a csipkebogyóhoz hasonló ízű  lekvárt készítenek  „Rosella jam" néven.

hibiszkusz.jpg

Fehér leánder (Nerium oleander)

Latin neve Nerium oleander, magyarul babérrózsának hívják. A leander a Földközi-tenger partvidékén honos. Az egyik legmutatósabb fás szárú örökzöld cserje, amely több méteresre is megnőhet, virágának illata  átható, édeskés. Fajtától függően lehet egyszerű vagy telt virágú: a legelterjedtebb a rózsaszínű leander, de van fehér, sárga, piros, mélylila és bordó színű is. Sötétzöld levelei kemények,  hosszú ládzsa alakúak melyek hármasával nőnek a száron.
A mediterrán országokban szívesen ültetik az autópályák, autóutak mellé, útmenti sövényként,  mert jól tűri a tűző napot is. Júniustól szeptemberig folyamatosan virágzik, nálunk is csak meleg, napfényes nyarakon nyílik, hűvös, csapadékos időben elmarad, vagy gyengébb lesz a virágzás.
Érdekesség: A növényben megtalálható az oleandrin nevű glükozida, amelyet fejfájás, rosszullét ellen használnak. Nagyobb dózisban halálosan mérgező.

leander.jpg

 

Vörös zebralevél Wavestar (Calathea Rufibana Wavestar)

Brazilia  trópusi éghajlatú területeiről és őserdeiből származik ez az örökzöld. Nálunk cserépben nem nő egy méretnél magasabbra. Egyszikű, egylaki évelő növény. A sötétzöld fényes levelek széle hullámos. A levélnyél hosszú, a levelek erezete élrefutó szárnyas.
Nem szereti a direkt napfényt, a világos vagy félárnyékos helyet kedveli.Télen-nyáron egyenletes melegre van szüksége, az ideális hőmérséklet 18-20 fok, óvjuk a hideg huzatos helyiségektől, mert megfázhat a növény.
Egyenletesen nedvesen tartsuk földjét; lágy vízzel öntözzük. Ne hagyjuk kiszáradni; nyáron 2-3 naponta, télen csak ha a föld felszíne megszikkadt kaphat újra kis vizet. A téli időszakokban a cserepét állítsuk világos helyre egy kavicsos tálcára, vagy szórjuk tele a földjét jó vastagon agyag granulátummal, így biztosítva a magas páratartalmat.
Tápanyagot kéthetenként kaphat tavasztól őszig. Átültetni tavasszal lehet laza tőzeges virágföldbe de csak ha a növény kinőtte a cserepét.
Tőosztással lehet szaporítani, ha egy dús növényünk van.

Érdekesség: Napfényben a levelei szétnyílnak, este mikor a fény már kevés a levelei összecsukódnak.

Calathea_Rufibarba.jpg

Név:
E-Mail cím:
Komment:


Nincs komment!

ugrás az oldal tetejére