LaySoft oldala

 

 

Almás kukoricadara torta

Sütőtökös-meggyes rizs

Zöldbabfőzelék

Almás kukoricadara torta

A recept saját találmány, sok babatortát megnéztem a neten, de mindegyik tele volt mindenféle olyan összetevővel, amit még nem ehet elvileg egy 1 éves gyerkőc. Mivel Levinek sokszor adtam már gyümölcsös kukoricadarát, így az ötlet adta magát, csak kicsit kevesebb folyadékban kell megfőzni. Még én is meglepődtem milyen nagy sikert aratott a torta, a kicsit még repetáztak is belőle, de a felnőtteknek is ízlett.

Hozzávalók: kb. 1 nagy bögre kukoricadara és négyszer annyi víz vagy 100%-os almalé, 2 alma.

A kukoricadarát a négyszer annyi vízben (vagy almalében) kis lángon, fedő alatt feltesszük főni, néha megkevergetjük, hogy ne kozmáljon oda az alja. Kb. 10-15 perc alatt megpuhul a dara. Majd a 2 almát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és belekeverjük a darába.
Akkor jó a massza mikor majdnem megáll benne a kanál, így ha teljesen kihűlt megáll a saját súlyától is a torta.
Egy 17 cm átmérőjű és 7 cm magas lábost kibélelünk fóliával (én ekkorába tettem, de lehet más méretű is persze), ha szeretnénk, hogy legyen a torta tetején almakocka vagy alma karika, akkor azt  tegyük a lábos aljára és erre öntsük rá óvatosan a masszát. Hűtőben 1-2 óra alatt megdermed annyira, hogy ki tudjuk borítani a lábasból.

Tipp: Ha íztelenek találjuk tehetünk bele pár csepp citromlevet vagy 1-2 kanál szőlőcukrot. De ha almalében főzzük meg, akkor erre nincs szükség.

Levi_szulinap_11_07_03.jpg

Sütőtökös-meggyes  rizs

Ha megmaradt Levi ebédjéből egy kis főtt rizs, amivel már nem tudok mit kezdeni, akkor szoktam Levinek belőle gyümölcsös rizst csinálni.

Hozzávalók: 10 dkg rizs, egy kis darab sütőtök (ez is kb. 5-10 dkg), egy marék meggy.

A rizst annyi vízben, amennyi éppen ellepi feltesszük főni, majd 10 perc után hozzáadjuk az apró kockára vágott sütőtököt is, így főzzük tovább míg puha nem lesz a rizs. Ha megfőtt a rizs hozzákeverjük a kimagozott meggyet is. Nem kell bele semmi fűszer, a meggy kicsit savanyú, de a sütőtök édes íze ellensúlyozza.
Az összetevői miatt 7 hónapos kortól már adható, csak ekkor még turmixoljuk össze, később ha már van foga, amivel meg tudja rágni nem szükséges.

 

Zöldbabfőzelék

Hozzávalók: 30 dkg  zöldbab (lehet persze mirelit is), 1 pici fej vöröshagyma,  2 evőkanál tejföl,  1 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál olívaolaj.

A babot megtisztítjuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk és alaposan megmossuk. Az olajon megdinszteljük a felaprított vöröshagymát, majd  beletesszük a babot és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő alatt puhára főzzük. Az utolsó 5 percben hozzáadjuk a zúzott fokhagymát  és a tejfölös liszttel behabarjuk.

Tipp: ízesíthetjük apróra vágott petrezselyemzölddel. Feltétnek 1 db főtt tojást összevágva vagy a tetejére reszelt sajtot szoktam adni hozzá.

zoldbab_fozelek.jpg

Név:
E-Mail cím:
Komment:


Nincs komment!

ugrás az oldal tetejére