LaySoft oldala

 

 

Szerkesztés alatt!

Ázsiai boglárka

Kankalin

Kerti jácint

Kikeleti hóvirág

Tavaszi sáfrány

Tölcséres nárcisz

Törökszegfű


A tavasz első hírnökei a kertünkben:
Kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis)

A kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának a spárgavirágúak (Asparagales) rendjéhez, ezen belül az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjához tartozó faj.
A kikeleti hóvirág 10-20 centiméter magas, hagymás, évelő növény. Hengeres, levéltelen, felálló, csúcsán visszahajló szára csupán egy bókoló virágot hordoz. A három külső lepellevél hosszabb, mint a három zöld csúcsú, belső lepellevél. A virágzási ideje február-március között van, a legkorábban virágzó növények közé tartozik.
Érdekesség: A hóvirág 2005 szeptemberétől védett növény, miután az Európai Közösségben a természetvédelmi szempontból jelentős növényfajok közé került. Értéke 10.000 Ft.

hoviragok.jpg

Tavaszi sáfrány (Krókusz) (Crocus vernus)

A sáfrány (Crocus) a nősziromfélék (Iridaceae) családjába tartozó növénynemzetség, illetve a nemzetséghez tartozó egyes fajok összegyűjtött és fűszerként használt bibéjének elnevezése.
Tölcsérszerű fehér, kék vagy lila virágai március-áprilisban nyílnak. Először a virágai jelennek meg és csak utána hozza hosszú, keskeny, csíkos leveleit. Tömegesen, foltokba ültetve mutat jól a kertben. Borult időben és este a virágok becsukódnak, napsütésben pedig kinyílnak.
Sárga porzói értékes hatóanyagokat tartalmaznak, bibéje vörösesbarna, aromás illatú, kesernyés fűszer, az ételt aranysárga színre festi.
Érdekesség: A jóféle sáfrány (Crocus Savitus) régi fűszernövény, már az egyiptomiak is használták, levesek, mártások színezésére, ízesítésére.  A világ legdrágább fűszere, mert 1 kg-nyi száraz drogjához 150 000 növény bibeszálára van szükség.

krokusok2.jpg

Kerti jácint (Hyacinthus orientalis)

Népszerű, kerti növényfaj, Délnyugat-Ázsiában, Törökország déli és középső területein, Északnyugat-Szíriában és Libanonban őshonos.
A legideálisabb körülmény a jácintnak 5-10 fok között van, a virágzás 15-18 fok között indul el, és kb. 21 nap alatt virágzik el. Minél hidegebb helyen tartjuk, a növény annál tovább virágzik.
A gyökerét tartsunk közepesen nedvesen, soha ne álljon alatta a víz. A kertbe ősszel kell kiültetni. Az időjárástól függően márciusban vagy áprilisban jelennek meg illatos, tömött fürtben álló virágai. A virágot hajtó szár 20-35 cm magasra nő, füzérvirágzatán 2-50 illatos, lila virág található csöves, hatszirmú lepellel.
Érdekesség: A monda szerint Apollo isten által legyőzött Hyakinthoszról spártai király földre hullott véréből nőttek ki az első virágok.

jacint.jpg

Tölcséres nárcisz (Narcissus pseudonarcissus)

Külső szirmai világossárgák. A belső, sötétebb sziromkör megnyúlt, csuprot alkot. Napos vagy félárnyékos helyet kedveli. Ősszel kell a hagymákat elültetni a nagyságuknak kétszeresének megfelelő mélységbe. Hagymája télálló, ezért nem kell felszedni ősszel, csak akkor, ha túlságosan elszaporodtak és a virágnagyságuk is kicsi. A nárciszok alakban, méretben, színben és virágzási időben meglehetősen változatosak. Színük többnyire fehér vagy különböző árnyalatú sárga. A hibridek között akadnak rózsaszínűek és pirosak is. Érdemes csoportokba ültetni a hagymákat, így jobban mutat. Hagymája mérgező.
Érdekesség: Nevét Narkisszosz mitológiai alakról kapta. Narkisszosz történetéből Sigmund Freud alkotta meg a nárcizmus kifejezést, amely a túlzó önszeretet szinonimája.

narciszok.jpg

Ázsiai boglárka (Ranunculus asiaticus)

A boglárkák a napos, félárnyékos helyeket kedvelik. A ragyogó színű ázsiai boglárka-hibrid magról is könnyen szaporítható. A csírázástól számított 5 hónapon belül már a virágok is megjelennek.
Gumóit márciusban ültetjük sekélyen humuszos földbe, május-júniusban virágzik tömött, tarka virágokkal. Magassága legfeljebb 30-40 cm. A növény a nedves, üde talajt kedveli. Szereti, ha a töve száraz, a gyökere pedig nyirkos, ezért két öntözés között hagyjuk a talajt kiszáradni. Fiatal hajtásaik mérgezőek! A megfeketedett szirmok és levelek azt jelzik, hogy a szél károsította növényünket, ami annak köszönhető, hogy a tavasszal vásárolt növényt nem fokozatosan szoktattuk a kinti körülményekhez.
Érdekesség: Önmegporzók, ezért a legkülönfélébb variációk előfordulhatnak.

boglarka.jpg

Kankalin (Primula)

A latin neve, a "primus" szóból kicsinyítő képzővel ellátott "primula" azt jelenti, "első", arra utal, hogy a nemzetség mintegy 300 fajának többsége kora tavasszal virágzik, a hóolvadás után az elsők között bontják virágaikat.
Nem kedveli a túl meleget, az ideális hőmérséklet a primulák tartására 13-16°C között van. Egész évben hűvös és árnyas helyet kíván. Rövid ideig elviseli a fűtött lakást is, de hűvös, világos lakásban sokáig eltartható és gyakran virágzik. Ha jól érzi magát, hónapokig is virágozhat. Ehhez hetente egyszer, szárazabb levegőjű lakásban kétszer öntözzük meg, de arra feltétlenül ügyeljünk, hogy a növény ne álljon vízben. Túlöntözés esetén a növény egyszerűen elrohad. Számtalan színváltozatban kapható a kanárisárgától a sötétliláig, de találunk cirmos szirmú változatokat is.
Érdekesség: Mirigyszőrös levelei az érzékeny bőrű embernek komoly, nehezen gyógyítható bőrbántalmakat okozhatnak.

primula.jpg

Törökszegfű vagy Szakállas szegfű (Dianthus barbatus)

A köznyelvben törökszegfűnek is nevezett növény a szakállas szegfű, az egyik legkedveltebb vágott virág. Európa közép és hazánk délibáb-vidékén, bokros-erdős helyen vadon is terem.
Valamennyi szegfűre jellemző a forrt, cső alakú, sokerű csésze, legfeljebb a cső közepéig érő 5 cimpával, alján pedig pikkelyszerű fellevelekkel. A szakállas szegfű virágai változatos színűek és egyedi mintájúak. Árnyalatai: fehér, lila, rózsaszín és piros és vannak kétszínű cirmos virágok is. Kétnyári dísznövény; kétéves növények, amelyek első évben zöld felületet hoznak létre és a második évben hoznak nagyobb mennyiségű virágot. Általában fénykedvelők, napos helyre, tápanyagdús talajba ültessük és rendszeresen öntözzük. Magról fóliában áprilisban kell hajtatni. A palántákat ősszel kell a virágágyba 20cm x 20cm tenyészterületre kiültetni, a következő évben késő tavasztól  nyárig fog virágozni. Az átültetést még bimbós állapotban is jól tűri.
A szegfű már az ókorban is népszerű volt, a Római Birodalomban Jupiter virágát tisztelték benne. Az európai középkorban az állhatatos szerelem, a házasság jelképeként szerepelt.
Érdekesség: A tartós szegfű igazi hungarikum, a világon kizárólag a Duna-Tisza közi homokhátságokon él. A közelmúltban a Kiskunsági Nemzeti Park területén elindultak a megmentését célzó uniós természetvédelmi program munkálatai.

torokszegfu.jpg

hamarosan további virágok:

Aranyvessző

aranyeso.jpg

Kukacvirág

kukacvirag.jpg

Kakastaréj

kakastaréj.jpg

Léggömb virág

legombvirag.jpg

Krizantém

bordo_krizanten.jpg

Tulipán

tulipan2.jpg

Tátika

tatika.jpg

Petunia

petunia.jpg

Muskátli

muskatli.jpg

Nefelejcs

nefelejcs.jpg

Napvirág

napvirag.jpg

Margaréta

margareta.jpg

Név:
E-Mail cím:
Komment:


Nincs komment!

 

ugrás az oldal tetejére