LaySoft oldala

 

 

Avokádó krém

Brokkoli saláta

Csirkemájkrém

Fekete retek saláta

Görög saláta

Kecskesajtos rucola saláta új

Körözött

Kukorica saláta

Majonézes burgonyasaláta

Padlizsánkrém

Sajtszósz

Tojáskrém

Tzatziki saláta új

 

Avokádó krém

Koczekéktől kaptam kedvet az avokádókrémhez, Ők szoktak vacsorára enni gyakran. Még a magja se veszett kárba, elültettem és lett belőle szép kis növény, ami persze teremni nem fog csak 100 év múlva, de sebaj, addig is itt van nekünk az avokádó krém.

Hozzávalók: 1 db avokádó, 2 tojás, 1 kis fej lila hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál tejföl, 1 kiskanál mustár,  pár csepp citromlé, só, bors.

A két tojás megfőzzük kemény tojásnak, ha kész megpucoljuk és apróra vágjuk. Közben míg a tojás fő, az avokádót félbe vágjuk, kiszedjük belőle a magot. Egy evőkanál segítségével kiszedjük a húsát a héjából és felaprítjuk egy tálban. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, az apróra vágott lila hagymát, a pár csepp citromlevet, a az apróra vágott főtt tojást, a tejfölt és a mustárt. Sóval, borssal ízesítjük és botmixerrel összeturmixoljuk. Pirítóst adunk mellé.

Tipp: a főtt tojást tehetjük bele a végén is, amikor már összeturmixoltuk. Ízesíthetjük majonézzel is.

avokadokrem.jpg

Brokkoli saláta

Hozzávalók: 1 nagy fej brokkoli, 2 tojás, 1/2 pohár majonéz, 1 pohár tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, mustár, só, fehérbors, citromlé.

A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük és fedő alatt robbanósra pároljuk. A tojásokat keményre főzzük és tojásszeletelővel csíkokra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, félbe vágjuk és vékony szeletekre vágjuk. A majonézt és a tejfölt összekeverjük, ízlés szerint tehetünk még bele: sót, borsot és citrom levet. Végül beletesszük a lecsepegtett brokkolit, az összevágott tojást és hagymát, jól összekeverjük. Hűtőben pár órát pihentetjük.

Tipp: tehetünk még bele vékony karikára vágott füstölt virslit, sonkát vagy csíkokra vágott (füstölt)sajtot.

Csirkemájkrém

Szeretjük a májkrémet, de sajnos a boltokban kapható májkrémek összetétele általában úgy kezdődik, víz, ... aztán valahol van benne jobb esetben 20 % máj is. Ezért lassan de biztosan átszoktunk a házi májkrémre, aminek egy baja van, hogy nagyon gyorsan elfogy.

Hozzávalók: 50 dkg csirkemáj, 10 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 tojás, 2 gerezd fokhagyma, őrölt bors, só, pirospaprika, kakukkfű, majoránna, 1 evőkanál mustár, 3 db csemege uborka.

A  füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk és zsírjára sütjük egy serpenyőben. Majd beletesszük az apróra vágott vöröshagymát és megdinszteljük. A csirkemájat megtisztítjuk az inaktól és a hártyáktól és kockákra vágjuk és hozzáadjuk a szalonnás hagymához. Majd pár percig keverjük, míg szép rózsaszínű nem lesz, ekkor ízesítjük pirospaprikával, majoránnával, borssal, kakukkfűvel és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Közben a tojásokat is megfőzzük keményre, megpucoljuk és apróra vágjuk. A májat puhára főzzük és ha kész megsózzuk. Hagyjuk kihűlni, ízlés szerint mustárt adunk hozzá majd botmixerrel pépesítjük. A csemege uborkát apróra vágjuk és belekeverjük.

Tipp: ízesíthetjük még apróra vágott petrezselyemzölddel és apróra vágott lila hagymával is a kész májkrémet.

csirkemajkrem.jpg


Fekete retek saláta

Télen mikor kevesebb a friss zöldség, sokszor eszünk fekete retket. Legtöbbször csak meghámozom és karikákra vágom, kicsit besózom és 15 perc múlva már fogyasztható is. Erős aromája és magas illóolajtartalma miatt jó köhögés és megfázásos megbetegedések ellen is, ami télen nem egy utolsó dolog. Ha valami izgalmasabbra vágyom akkor salátába teszem, úgy is isteni.

Hozzávalók: 2 kisebb fekete retek, 1 nagy szál sárgarépa, 1 közepes fej lilahagyma, 1,5 dl majonéz.

A retket meghámozzuk és legyaluljuk vagy gyufaszál vékonyságúra vágjuk, majd besózzuk A lilahagymát szintén meghámozzuk, félbevágjuk és vékony szeletekre vágjuk és besózzuk. A sárgarépát is meghámozzuk és legyaluljuk vagy gyufaszál vékonyságú csíkokra vágjuk. A besózott hagymát és a retket kifacsarjuk (így elveszti erős ízét) hozzáadjuk a a sárgarépát és összekeverjük a majonézzel. Hűtőben pár órát állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Sült húsok mellé adhatjuk vagy csak magában fogyasztva is finom.

fekete_retek_salata.jpg

Görög saláta

Az egyik kedvenc salátám, mikor Santorinin jártunk minden nap görög salit ebédeltünk Andrissal és bevallom egy hét után se untam meg. Megfigyeltem, hogy a salátát mindig előttünk készítették el frissen. Bár a legtöbb saláta úgy az igazi, ha  pár órát pihentetjük, hogy összeérjenek az ízek, a görög saláta szerintem akkor a legjobb, ha frissen készül tálalás előtt.

Hozzávalók: 4 nagyobb paradicsom, 1 nagy fej lila hagyma, 1 kigyó uborka, 10 dkg fetasajt, pár szem olajbogyó, citrom, olívolaj, oregano, bazsalikom.

Az uborkát és a paradicsomot vágjuk nagyobb kockákra. A lilahagymát megpucoljuk  félbe és karikára vágjuk (én szét szoktam szedni a karikákat így nem csíp annyira, és a saliban is jobban elvegyül).
A zöldségeket beletesszük egy nagy tálba, öntsünk rá ízlés szerint pár csepp olívaolajat és  citromlevet, hintsük meg oreganoval és keverjük össze. A feta sajtot vágjuk kis kockákra, szórjuk meg oreganoval és hempergessük meg a sajtot a fűszerben. A oreganos sajtot és az olajbogyókat tegyük a saláta tetejére és óvatosan, hogy ne törjön össze a sajt keverjük bele a salátába.

Tipp: ez alap saláta, gazdagíthatjuk darabokra tépett salátával, vékony karikákra vágott paprikával is.

gorog_salata.jpg

 

Kecskesajtos rucola saláta

Ez a saláta adta magát, éppen akciós volt a rucola és a kecskesajt is a boltban. Úgyhogy egybekeltek és egy könnyű, ízletes és vidám színű saláta lett a végeredmény.

Hozzávalók: 1 doboz (125 g)  rucola saláta, 4-5 paradicsom, tengeri só, frissen őrölt fekete bors, olívaolaj, citromlé, 3 dkg reszelt kecskesajt

A salátát megmossuk, lecsepegtetjük és egy nagy  tálba tesszük. A megmosott paradicsomot vékony gerezdekre vágjuk. A kecskesajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük és a szeletelt paradicsommal együtt a salátához adjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal és adunk hozzá pár csepp citromlevet is. Az egészet összekeverjük és frissen fogyasztjuk.

Tipp: grill vagy sült húsokhoz ideális kísérő 

kecskesajtos_rucola_salata.jpg

 

Körözött

Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál margarin, 1 evőkanál tejföl,  1 kávéskanál mustár, só, pirospaprika, bors, köménymag.

A hagymát és a fokhagymát nagyon apróra felvágjuk. A túrót villával összetörjük, beledolgozzuk a pirospaprikát,  a mustárt, a tejfölt, a szobahőmérsékletű margarint és a köménymagot. Végül belekeverjük a felaprított hagymákat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Tipp: készíthetjük csak juhtúróból, vagy tehén- és juhtúróból fele-fele arányban. Tehetünk bele lilahagymát is, attól színesebb lesz, illetve dijoni mustárral vagy csípős pirospaprikával is kikeverhetjük, ha valaki erősen szereti.
Bevallom én nem kenyérrel eszem, hanem ahogy a képen is látható friss karikára vágott sárgarépára vagy uborkára kenem rá.

korozott.jpg

 

Kukoricasaláta

Hozzávalók: 1 kukoricakonzerv, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 2 tojás, 1 kávéskanál mustár, só, fehérbors.

A megfőtt tojásokat tojásszeletelővel felaprítjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a tejfölt a mustárral beletesszük a kukoricát, az apróra vágott hagymát és tojásokat majd végül sózzuk, borsozzuk. Pár órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

Tipp: gazdagíthatjuk a salátá apróra vágott almával, uborkával, sajttal is.

kukoricasalata.jpg

Majonézes burgonyasaláta

60 dkg kifli krumpli, 1 nagy fej lilahagyma, 2 teáskanál só, 2 dl olaj, 2 tojássárgája, 1 kávéskanál porcukor, pár csepp citromlé, őrölt fehér bors, 1 kávéskanál mustár, 2 dl tejföl.

A krumplikat megmossuk, majd héjában sós vízben megfőzzük. Míg a krumpli fő, addig elkészítjük a majonézt.
A tojássárgájába először cseppenként majd vékony sugárban belekeverjük az olajat és habverővel vaj keménységűre verjük. Ízesítjük mustárral, sóval, őrölt fehér borssal, porcukorral és pár csepp citromlével végül belekeverjük a tejfölt is. Ha a krumpli megpuhult, még melegen meghámozzuk és tojás szeletelővel felvágjuk karikákra és belekeverjük a tejföllel hígított majonézbe. Végül a lilahagymát megpucoljuk félbe és vékony szeletekre vágjuk és összekeverjük a a majonézes krumplival. Hogy jól összeérjenek az ízek pár órára érdemes a hűtőszekrénybe tenni. Köretként sült húsokhoz vagy magában is fogyasztható.

Tipp: lilahagyma helyett tehetünk bele póréhagymát is. Megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemzölddel is.

majonezes_krumpli.jpg

Padlizsánkrém

Anno egy KEK-es bulin Judit barátnőm ismertette meg velem a padlizsánt, de túl macerásnak találtam az elkészítését, és az íze se volt megnyerő. Aztán pár éve Lilla barátnőmékkel kóstoltunk egy vendégházban hasonlót, de itt se voltam kibékülve az elkészítés idejével.
Ezért kicsit átalakítottam és a végeredmény egy sokkal gyorsabban és egyszerűbben elkészíthető recept lett.

Hozzávalók: 1 nagyobb padlizsán, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, mustár, só, fokhagyma, pirospaprika, citrom, olaj.

Az olajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a meghámozott és apró kockákra vágott padlizsánt, sózzuk, borsozzuk. Egy kis pirospaprikát is tehetünk bele (hogy szebb színe legyen a krémnek). Fedő alatt pár perc alatt puhára pároljuk., közben néha megkeverjük, nehogy odaégjen. Ha kész turmixgépbe öntjük, hozzáadjuk a tejfölt, ízlés szerint mustárt, citromlevet és összeturmixoljuk. Pirítóssal tálaljuk vagy ahogy én szeretem; mártogathatunk bele sárgarépát, uborka darabokat, újhagymát.

Tipp: tejföl helyett tehetünk bele majonézt is, úgy krémesebb lesz.

 

Sajtszósz

Hozzávalók: 1 tojás, 1 evőkanál finomliszt, 1-2 dl tej, 5 dkg margarin, 1 tömlős sajtkrém,  10 dkg reszelt trappista sajt, só, fehérbors, 1-2 gerezd fokhagyma, szerecsendió.

A tojást felverjük és az 1 evőkanál liszttel csomómentesre keverjük, majd felöntjük a tejjel. Kis lángon felforraljuk, hozzáadjuk a margarint. Mikor forr belekeverem a sajtkrémet és  reszelt sajtot és az összezúzott fokhagymát. Végül ízlés szerint teszünk bele sót, fehérborsot és szerecsendiót.

Tipp: tehetünk bele füstölt sajtot, vagy egy kis fehérbort is a tej helyett. Párolt spárgára öntve a legfinomabb.

sparga_sajtszosszal.jpg

 

Tojáskrém

Vacsira vagy vendégvárónak is kitűnő friss házikenyérrel. Annyira finom, hogy sose bírok belőle eleget csinálni,  sose marad belőle még hírmondó se.

Hozzávalók: 6 db tojás, 1-2 evőkanál margarin, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál tejföl, 1 kávéskanál mustár, só, fehérbors, petrezselyem.

A keményre főzött tojásokat még langyosan megpucoljuk és tojásszeletelővel összeaprítjuk. Hozzáadjuk az összevágott vöröshagymát, a tejfölt, a margarint, a mustárt, a fűszereket és az apróra vágott petrezselymet. Összekeverjük majd az egészet egy botmixerre krémesítjük. Hűtőbe tesszük és pár órát pihentetjük, hogy jól összeérjenek az ízek.

Tipp: csinálhatjuk dijoni mustárral is, akkor kicsit pikánsabb és erősebb lesz az íze.

tojaskrem2.jpg

Tzatziki saláta

A Tzatziki salátát a görögök előételként fogyasztják. Én ebédre általában sült húsokhoz vagy vacsira pirítóssal szoktam enni, így is úgy is isteni nyári eledel.

Hozzávalók: 2 nagy kígyóuborka, 1 pohár tejföl, 1 pohár joghurt, 1 teáskanálnyi apróra vágott kapor, 1 teáskanál citromlé, 1 evőkanál olívaolaj, 6 gerezd fokhagyma, őrölt fehérbors, só

A joghurtot egy szűrőkanálba több órán át hagyjuk lecsepegni. A megmosott uborkát nagy lyukú reszelőn legyaluljuk, besózzuk és szintén hagyjuk egy szűrőkanálban lecsepegni. Sokkal sűrűbb lesz a kész salátánk, ha nem hígítja az uborka leve.
A lecsepegtetett joghurtot egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a tejfölt, a zúzott fokhagymát, a citromlevet, az olívaolajat és a kaport. Alaposan összekeverjük, majd belekeverjük a kinyomkodott lereszelt uborkát és ízlés szerint sóval és őrölt fehér borssal ízesítjük. Hűtőben pár óra alatt összeérnek az ízek, utána hidegen tálaljuk.

Tipp: Az eredeti görög recept szerint joghurttal készül, de én jobban szeretem úgy hogy van benne tejföl is.

tzatziki_salata.jpg

További receptek hamarosan:

  • hagymás babsaláta
  • majonézes tojássaláta
  • paradicsomsaláta
  • sajtsaláta
  • tésztasaláta
  • töltött tojás

Név:
E-Mail cím:
Komment:


Név: Lívia Dátum: 2010-09-06 16:37:43
Köszi Bogi a padlizsánkrémes receptet. Isteni. Már régóta kutakodok egy jó recept után.
Mindenkinek javaslom min. 1 kiló padlizsánból kezdje!!!

Név: Dátum: 2010-08-11 12:39:11
nem lehet rosz:)))))

ugrás a lap tetejére