|
Chilis bab
Csirkemell sajtos bundában
Gombás tokány
Hajdúkáposzta
Marhapörkölt
Mézes mustáros csirke
Rakott krumpli
Rakott zöldbab
Resztelt máj
Székelykáposzta
Szívpörkölt
Tejszínes gombás csirke
Töltött virsli
Zöldséges csirkemáj
Chilis bab
Szeretem a mexikói ételeket, bár kicsit se bírom a csípőst, így én mindig csak szolidan fűszerezem a saját adagomat, a sok chili mindig Andrisra vár.
Hozzávalók: 50 dkg darált sertéshús, 1 nagy fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 1 doboz (500 gramm) paradicsompüré, 1 kukorica konzerv, 1 vörös bab konzerv, pirospaprika, oregano, őrölt chili, őrölt bors, só.
A vöröshagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. Egy teflon lábasban pár kanál olajon megdinszteljük a hagymát, pirospaprikát szórunk rá és beletesszük a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, oreganoval ízesítjük és addig kevergetjük, amíg a hús ki nem fehéredik. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a konzerv babot és kukoricát. Beletesszük a zúzott fokhagymát is és kis lángon összeforraljuk, míg a felesleges víz el nem párolog belőle és megfelelő sűrűségű nem lesz. Forrón tálaljuk, tejfölt vagy reszelt sajtot teszünk a tetejére és friss házikenyeret adunk hozzá.
Tipp: tehetünk bele fehér babot is, hogy még gazdagabb legyen. Illetve készíthetjük vegán módra szójából, úgy is finom.
Csirkemell sajtos bundában
Ha bundás húsira vágysz, de már unod a rántott húst, itt egy kis változatosság, zsemlemorzsa helyett sajtba forgatjuk a húst.
Hozzávalók: 2 db csirkemell, só, bors, pirospaprika, fokhagyma, 2 tojás, liszt, 15 dkg sajt, olaj a sütéshez.
A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk és mindegyik szeletet mindkét oldalán befűszerezzük (só, bors, pirospaprika, fokhagyma). Hűtőben pár órát állni hagyjuk, ha van időnk rá, így sokkal ízletesebb lesz a hús. Előkészítjük a panírhoz valókat. A tojásokat felverjük egy tálkában, a lisztet is tálkába öntjük, a sajtot lereszeljük és teszünk bele 1-2 kanál lisztet is. A szeleteket beleforgatjuk a lisztbe, a tojásba és végül a sajtba (ha nem ragad rá nagyon, akkor kézzel nyomkodjuk rá a sajtot) és forró olajban pár perc alatt aranybarnára sütjük. Köretnek főtt rizst és párolt zöldséget ajánlok hozzá.
Tipp: Nem kell félni nem fog a sajt szétfolyni a húson; csak ha beletettük az olajba ne mozgassuk a szeleteket, várjunk 1-2 percet míg a sajt megszilárdul és utána fordítsuk csak meg a másik oldalára óvatosan.
Gombás tokány
Imádom az ilyen típusú ételeket, mert mindig más és más lesz a végeredmény, hiszen attól függ milyen alapanyagokat találok otthon hozzá.
Hozzávalók: 50 dkg sertéscomb, 25 dkg csiperke gomba, 10 dkg füstölt angolszalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, só, borsikafű, majoránna, pirospaprika, bors, 1/2 citrom leve.
A megmosott combot vékony csíkokra vágjuk. A szalonnát szintén keskeny csíkokra vágva egy serpenyőben pár kanál olajban zsírjára sütjük majd beletesszük a félbe és szeletekre vágott hagymát és üvegesre pirítjuk. Beletesszük a húst is, fűszerezzük (só, bors, majoránna, pirospaprika) és fedő alatt saját levében meg pároljuk. Ha szükséges, kevés vízzel időközönként felöntjük. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a meghámozott szintén szeletekre vágott gombát és fedő alatt tovább pároljuk, amíg a hús teljesen meg nem puhul. Az utolsó pár percben tegyük bele a zúzott fokhagymát, borsikafüvet és a kakukkfüvet. Végezetük a tejfölös liszttel habarjuk be tegyük vissza még pár percre, hogy egyet rottyanjon. Tálalás előtt citromlével ízesítsük, hogy még pikánsabb legyen. Köretnek krokett, burgonyafánk vagy rizs illik hozzá.
Tipp: sertéscomb helyett készíthetjük csirke vagy pulykamell filéből is, gomba helyett/mellett tehetünk bele zöldborsót, zöldbabot, savanyú uborkát, sárgarépát, almát bármit aminek épp szezonja van és találunk otthon.
Hajdúkáposzta
Ha kicsit más ízre vágyunk, mint a székelykáposzta, jó alternatíva ez az étel. Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 10 dkg füstölt zsírszalonna, 20 dkg füstölt kolbász, 20 dkg füstölt tarja vagy comb, só, bors, pirospaprika. A szalonnát felkockázzuk, és zsírjára pirítjuk és beleforgatjuk a kifacsart savanyú káposztát, pirospaprikával megszórjuk és összekeverjük. A füstölt combot kockákra, a kolbászt karikákra vágjuk és belekeverjük a káposztába. Fedő alatt megpároljuk. Amikor megpuhult sóval és friss őrölt borssal ízesítjük és folyamatos kevergetés mellett nagy lángon odapirítjuk. Tipp: tálaláskor fehér kenyeret adjunk mellé. Meglocsolhatjuk tejföllel is.
Marhapörkölt
Ritkán eszünk marhapörköltet, mert egyrészt nem olcsó a szép marhahús, másrészt nagyon időigényes. A hús korától függően kb. 2-2,5 órás a főzése, ha nincs az ember lányának kuktája. De Andrisnak mindig nagyon ízlik a végeredmény és ilyenkor úgy érzem megérte a sok kevergetés.
Hozzávalók: 1 kg marhalábszár, 10 dkg füstölt szalonna, pár evőkanál olaj, 2 nagy fej vöröshagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, 3 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, bors, 2 babérlevél, majoranna, kömény.
A marhahúsról eltávolítjuk a vastag hártyáját, megmossuk és nagyobb kockára vágjuk. Az apróra vágott szalonnát pár kanál olajon kiolvasztjuk, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát és fedő alatt megdinszteljük. Majd beletesszük a karikára vágott paprikát és a meghámozott, felvágott paradicsomot. Beletesszük a húst, és nagy lángon, 2-3 percig pirítjuk, míg a húson nem lesz egy kis kéreg. Beletesszük a majorannát, sót, őrölt borsot. Ha szükséges kis vízzel felengedjük és lassú tűzön kb. 1,5-2 órán át pároljuk. Időnként megkeverjük, ha esetleg már kevés lenne a leve, pici vízzel pótoljuk. Mikor már majdnem puha a hús hozzáadjuk a pirospaprikát, a köményt, a babérlevelet és a zúzott fokhagymát és még 5-10 percig főzzük fedő nélkül, hogy a végén sűrű legyen a szaftja. Főtt krumplival vagy nokedlivel és persze nyáron kovászos uborkával tálaljuk.
Tipp: 2 dl vörösborral is felengedhetjük, ha valaki szereti vörösborosan a pörköltöt.
Mézes mustáros csirke
Hozzávalók: 2 db csirkemell filé, 4 evőkanál méz, 4 evőkanál mustár, olaj, tej, só, bors, pirospaprika, szerecsendió.
A csirkemellet megmossuk és kisebb darabokra vágjuk. Egy műanyag dobozba összekeverünk 4 evőkanál mézet, 4 evőkanál mustárt (az arányok változtathatók, attól függően ki hogy szereti az édes-savanyút) és 2 evőkanál olajat, beletesszük a paprikát, borsot és a szerecsendiót majd beleforgatjuk a csirkemell darabokat, hogy mindenhol jól ellepje a pác. Felönthetjük 1 dl tejjel is, attól porhanyósabb lesz a hús. Majd rátesszük a doboz tetejét és jól lezárva legalább 1 napig a hűtőben pihentetjük. Mielőtt megsütnénk ne felejtsük el megsózni a húst! Pár kanál olajon, kis vízzel fedő alatt puhára pároljuk, majd fedő nélkül ropogósra sütjük. Az utolsó 5 percben hozzáadjuk a páclét is. Majd kivesszük a húsokat és ha szükséges kis liszttel besűrítjük a pácot.
Tipp: köretnek a főtt rizs vagy a burgonyakrokett illik hozzá legjobban.
Rakott krumpli
Óh, az isteni rakott krumpli, nem tudok olyan embert, aki nem szereti. Könnyen elkészíthető mégis laktató étel. Nálunk nem kolbásszal, hanem paprikás szalámival készül, mert Andris nem szereti benne a kolbászt. Bár szerintem annyira nincs nagy különbség a végeredményben.
Hozzávalók: 85 dkg közepes méretű "rózsa" burgonya (a rózsaszín héjú, ez nem fő szét, könnyű szeletelni), 1 nagy pohár tejföl, 6 tojás, 20 dkg szeletelt paprikás szalámi, só, bors, vega-mix, fokhagyma granulátum, 10 dkg trappista sajt.
A burgonyát mossuk meg és tegyük egy lábasba és annyi hideg vízzel öntsük fel amennyi ellepi. Adjunk hozzá 1 evőkanál sót és forrástól számítva kis lángon fedő alatt kb. 15 perc alatt majdnem puhára főzzük. Ha kész még langyosan meghámozzuk és ha kihűlt tojásszeletelővel felvágjuk. A tojásokat is megmossuk és hideg vízben feltesszük főni, forrástól számított 8 percig. Ha megfőttek rögtön hideg vízbe tesszük, így könnyebben meg lehet pucolni, majd ezt is tojásszeletelővel felszeleteljük. A 22 cm-es jéna tál aljára teszünk 1 sor krumplit, ezt megfűszerezzük (sóval, kicsi bors, fokhagyma granulátum, vega-mix) pár kanál tejfölt öntünk rá, hogy jó szaftos legyen. Erre jön egy sor szalámi és végül egy sor tojás, ezt ismételjük meg háromszor vagy míg el nem fogynak a hozzávalók. Azt utolsó réteg burgonya legyen, ezt is fűszerezzük meg és tejföllel vonjuk be a tetejét, majd reszeljük rá a sajtot. Középső rácson 200 fokon süssük kb. 30-40 percig, míg a teteje aranybarnára nem pirul.
Tipp: tálaláskor meglocsolhatjuk még egy kis tejföllel vagy savanyúságot is adhatunk mellé.
Rakott zöldbab
Szeretem a rakott ételeket, mert könnyen variálhatók. Attól függően, hogy éppen milyen zöldség vagy darált hús van otthon mindig más lesz a végeredmény. Szuperül felhasználható a maradék párolt zöldség vagy rizs is hozzá.
Hozzávalók:1/2 kg darált marhahús, 1 nagy fej vöröshagyma, 1/2 kg zöldbab, 1 nagy pohár tejföl, 10 dkg trappista vagy füstölt sajt, 1 pohár rizs, olaj, vega-mix, 3 gerezd fokhagyma, só, pirosparika, őrölt bors.
Egy lábosban feltesszük forrni 2 pohárnyi vizet, ha már forr mehet bele a só és a vega-mix és az 1 pohár rizs. Fedő alatt kis lángon megfőzzük, néha megkavarjuk, hogy ne ragadjon le. Közben pár kanál olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, ha kész teszünk bele egy kis pirospaprikát és beletesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk és tesszünk bele 2 gerezd zúzott fokhagymát is. Ha szükséges öntünk rá egy kicsi vizet is és fedő alatt megpároljuk. Közben a zöldbabot megtisztítjuk és felvágjuk 2 cm-es darabokra. Megmossuk és pár kanál olajon, pici vízzel és sóval robbanósra pároljuk fedő alatt. Ha készen vannak a hozzávalók, akkor egy tűzálló tálban szépen sorba lerakjuk őket. A tál aljára jön a rizs, erre a darált hús és végül a párolt zöldbab. A tetejére ráöntünk egy nagy pohár tejfölt és rászórjuk a reszelt sajtot. Középső rácson 20-25 perc alatt összesütjük, míg a sajt a tetején aranybarnára nem pirul.
Tipp: készíthetjük kelbimbóval, kelkáposztával vagy sárga babbal is. A darált hús is lehet pulyka vagy sertésből is.
Resztelt máj petrezselymes rizzsel
Andris nagy kedvence ez az étel, ha szombat reggel piacozás előtt megkérdezem, hogy mit szeretne ma enni ebédre a válasz általában, hogy resztelt májat.
Hozzávalók: 1 kg csirkemáj, 2 nagy fej vöröshagyma, 15 dkg zsírszalonna, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, bors, kakukkfű, borsikafű, majoranna, oregano.
A vöröshagymát megpucoljuk félbe vágjuk és felszeleteljük. A szalonnát kockákra vágjuk és zsírján kisütjük, majd beletesszük a hagymát, amit üvegesre pirítunk. Beleszórunk kevés pirospaprikát és beletesszük a kisebb darabokra vágott csirkemájat. Ízlés szerint mehet bele őrölt bors, apróra vágott fokhagyma, kakukkfű, borsikafű, majoranna, oregano. Fedő alatt kis lángon puhára főzzük, én úgy szeretem, ha kicsit még remeg éppen csak megfőtt a máj. Tálaláskor sózzuk meg csak. Köretnek főtt rizs vagy burgonya illik hozzá és persze kovászos uborka.
Tipp: vigyázzunk, ha túlfőzzük a májat kemény lesz.
Székelykáposzta
Hozzávalók: 1/2 kg sertés comb vagy lapocka, 10-15 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 kg savanyúkáposzta, só, bors, pirospaprika, tejföl.
A húst megmossuk, kis kockákra feldaraboljuk, a szalonnát szintén felkockázzuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. Egy lábasban beletesszük a szalonnát és zsírjára sütjük, majd beletesszük az apróra vágott hagymát, amit üvegesre pirítunk. Ha megpirult a hagyma beletesszük a pirospaprikát, rögtön utána a felkockázott húst és megkavarjuk. Egy kis vizet hozzáönthetünk, ha szükséges. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, de vigyázzunk mert a savanyú káposzta is sós. Ha egyszer felforrt utána levesszük takarékra, ha kell pótoljuk a vizet és kis lángon fedő alatt majdnem puhára főzzük. Ha már majdnem puha, beletesszük a zúzott fokhagymát és a savanyú káposztát apránként és mindig elkeverjük a hússal. (Ha szükséges átmossuk a káposztát, ha nagyon sós). Felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje a káposztát, időnként megkeverjük, nehogy odaégjen az alja és addig főzzük míg megpuhul a káposzta is. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.
Tipp: gazdagíthatjuk gombával vagy füstölt kolbásszal is. Sertéshús helyett készülhet pulykából vagy csirkemellből is.
Szívpörkölt
Ebbe az ételbe a szívemet is beleadom mindig :) Tökéletesen illik rá; ronda, de finom. Mellette szól, hogy kb. harmad annyiba kerül, mint a többi pörkölt alapanyag: a sertés comb vagy lapocka.
Hozzávalók: 1 kg sertésszív, 10 dkg füstölt zsírszalonna, pár evőkanál olaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, 3 gerezd fokhagyma, pirospaprika, só, bors, 2 babérlevél, majoránna, kömény.
A szíveket megmossuk és beáztatjuk vízbe kb. 15 percre, majd eltávolítjuk róla a nemkívánatos részeket és nagyobb kockára vágjuk. Az apróra vágott zsírszalonnát kiolvasztjuk, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát és fedő alatt megdinszteljük. Majd beletesszük a karikára vágott paprikát és a meghámozott, felvágott paradicsomot. Beletesszük az összevágott húst, és nagy lángon, 2-3 percig pirítjuk, míg a húson nem lesz egy kis kéreg. Beletesszük a majoránnát, sót, őrölt borsot. Ha szükséges kis vízzel felengedjük és kis lángon kb. 1-1,5 órán át főzzük, míg meg nem puhul. Időnként megkeverjük, ha esetleg már kevés lenne a leve, pici vízzel pótoljuk. Mikor már majdnem puha a hús hozzáadjuk a pirospaprikát, a köményt, a babérlevelet és a zúzott fokhagymát és még 5-10 percig főzzük fedő nélkül, hogy a végén sűrű legyen a szaftja. Köretnek nokedli vagy tarhonya illik hozzá.
Tipp: 2 dl vörösborral is felengedhetjük, ha valaki szereti vörösborosan a pörköltöt.
Tejszínes gombás csirke
Hozzávalók: 2 kisebb csirkemellfilé, 1 közepes fej vöröshagyma, 50 dkg gomba, 2 dl tejszín, 1-2 evőkanál liszt, 2 evőkanál margarin, petrezselyemzöld, só, bors, borsikafű, kakukkfű.
Az apróra vágott hagymát a margarinon megfonnyasztjuk, majd rá tesszük a vékony csíkokra vágott húst és kicsit megpirítjuk. Ha a hús már megfőtt beletesszük a felszeletelt gombát is. Sóval, borssal ízesítjük és fedő alatt megpároljuk. A pohár tejszínben elkeverjük a lisztet és a húsra öntjük és pár percig főzzük még, majd belekeverjük az apróra vágott petrezselymet, ízlés szerint teszünk bele borsikafüvet, kakkukfüvet.
Tipp: párolt rizzsel vagy burgonyakrokettel tálaljuk.
Töltött virsli
Kiváló reggelire vagy vacsorára, főleg télen, amikor nincs kedvünk főtt virslit enni, valami másra vágyunk, ami laktató és meleg. Én a a 80-as évekből itt maradt party grill sütőben szoktam elkészíteni az a leggyorsabb, pár perc alatt készen van.
Hozzávalók 1 főre: 2 pár virsli, pár karika lila hagyma, 1 szelet füstölt szalonna, 1 szelet trappista sajt, pár kanál tejföl.
A virsliket hosszában jó mélyen bevágjuk. A félbe és szeletekre vágott hagymát, a füstölt szalonna csíkokat és a csíkokra vágott sajtot beleteszük a virslikbe és megsütjük, majd mikor a szalonna és a sajt is ropogós már, ráteszünk a virslire pár evőkanál tejfölt és így is sütjük még egy kicsit. Kenyeret adunk mellé.
Tipp: lilahagyma helyett tehetünk bele újhagymát is.
Zöldséges csirkemáj
Van hogy kevesebb a máj mint amennyiből jóllaknánk vagy unom a sima reszelt májat, ilyenkor más zöldségekkel kicsit fel szoktam turbózni. Így született meg ez az étel is.
Hozzávalók: 1/2 kg csirkemáj, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 10 dkg zöldborsó, olaj, ízlés szerint pirospaprika, só, bors, kakukkfű, borsikafű, majoranna, oregano.
A sárgarépát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A vöröshagymát megpucoljuk félbe vágjuk és felszeleteljük. A hagymát, a sárgarépát és a zöldborsót megpároljuk az olajon, majd kiszedjük az olajból egy tálra. Az olajba beletesszük a kisebb darabokra vágott csirkemájat, szórunk rá kevés pirospaprikát, ízlés szerint mehet bele bors, kakukkfű, borsikafű, majoranna, oregano. Fedő alatt majdnem puhára főzzük, majd hozzáöntjük a tálra szedett zöldségeket és pár percig még így is pároljuk, hogy összeérjenek az ízek. Köretnek főtt rizs vagy burgonya illik hozzá, tálaláskor sózzuk csak meg.
Tipp: sárgarépa helyett tehetünk bele gombát is.
Hamarosan további receptek kerülnek még fel:
- fasírt
- töltött hús
- zúzapörkölt
|